Price From $2100 / Per Person
Trip Facts
Konditionsnivå
God vandringskondition
Högsta höjd
4250 möh.
Antal dagar
18 dagar
Boende
Tehus och Hotell
När?
4 oktober till 21 oktober 2021

Overview

Följ med oss på en annorlunda resa genom Nepal! Vi startar och avslutar resan i det myllrande Kathmandu men hinner däremellan med två helt olika vandringar, en söder och en norr om Annapurnamassivet och dessutom ett par nätter i fridfulla Pokhara. Mustang ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet och på grund av de höga bergstopparna som skapar regnskugga är området torrt och kargt. Kulturen påminner snarare om Tibet än om det traditionella Nepal och bergen vakar ständigt över oss. Från Mustang tar vi oss tillbaka till södra sidan av Annapurna och startar vår vandring i de grönskande kullarna. Härifrån går vi upp över trädgränsen till Mardi Himals utsiktsplats (4250 möh) och hamnar mitt bland bergen! På vägen tillbaka till det bekväma Pokhara stannar vi i en gurungby som specialiserar sig på teodling och alltid välkomnar sina gäster varmt!

Short Itinerary

 • Dag 1, 4 oktober: Ankomst Kathmandu. Stadsvandring i Patan.
 • Dag 2, 5 oktober: Resa till Pokhara med flyg eller buss.
 • Dag 3, 6 oktober: Flyg till Jomsom, vandring genom Marpha och Dhumba-sjön till Thini (5 timmars vandring).
 • Dag 4, 7 oktober: Muktinath tempel och Jharkot (2-3 timmars vandring).
 • Dag 5, 8 oktober: Kagbeni och övre Mustang (3 timmars vandring).
 • Dag 6, 9 oktober: Phalyak (4 timmars vandring).
 • Dag 7, 10 oktober: Windy Pass och Jomsom (5-6 timmars vandring).
 • Dag 8, 11 oktober: Flyg till Pokhara och lugn kväll i Deurali.
 • Dag 9, 12 oktober: Vandringsstart. Pitam Deurali. (4-5 timmars vandring).
 • Dag 10, 13 oktober: Forest Camp (6 timmars vandring).
 • Dag 11, 14 oktober: Badal Danda (5-6 timmars vandring).
 • Dag 12, 15 oktober: High Camp (3 timmars vandring).
 • Dag 13, 16 oktober: Mardi Himal Upper Viewpoint och ned till Low Camp (7-8 timmars vandring).
 • Dag 14, 17 oktober: Vandring till Sidhing och jeep till Lwang (4 timmars vandring).
 • Dag 15, 18 oktober: Pokhara.
 • Dag 16, 19 oktober: Tibetanska området Boudha i Kathmandu.
 • Dag 17, 20 oktober: Fri dag med alternativ.
 • Dag 18, 21 oktober: Hemresa

Itinerary

Dag 1: Ankomst Kathmandu. Stadsvandring i Patan.

Vi möter er vid flygplatsen och ni får skjuts till det trivsamma hotellet Timila i Patan som är det sydligaste av Kathmandus gamla kungadömen. Här bor vi precis bredvid det världsarvslistade palatstorget och den som anländer tidigt på dagen kan följa med på en stadsvandring där vi ser en del av den fina arkitekturen; pagodatempel, palatsmuséet och flera vackra hiti, nedsänkta vattenplatser. På kvällen möts vi alla på en trevlig restaurang i anslutning till hotellet där vi äter en välkomstmiddag tillsammans. Här är maten inspirerad av de olika köken längs sidenvägen.

Alternativ 1: De som väljer flyg till och från Pokhara åker till flygplatsen efter frukost tillsammans med en av Beyond Borders duktiga guider. Vi ska vara på plats på flygplatsen en timma innan avgång och flygtiden är ca 25 minuter. Det kan bli förseningar men det är mycket liten risk att flyget blir inställt. Väl framme i Nepals sceniska turismhuvudstad Pokhara checkar vi in på vårt 4* hotell Temple Tree nära Fewa-sjön som Annapurnamassivet speglar sig i. Sjön dominerar stadsdelen Lakeside där huvudgatan kantas av trevliga restauranger och hantverksaffärer. Vårt hotell har en fin trädgård och pool där man kan vila sig inför vandringen under dagen och om man vill så är man välkommen på ett studiebesök till Women Skills Development Center. Här får kvinnor utbildning i textilhantverk och möjlighet att tjäna sina egna pengar. Här vävs, färgas, sys och säljs väskor, dockor, julgransprydnader och en massa annat och de blir glada över besök. En nepalesisk lunch bestående av nationalrätten dal bhat intas på restaurangen mitt emot vårt hotell. Dal betyder linser och bhat betyder ris, men till dessa basrätter serveras även en grönsaksröra, wokade gröna blad eller/och kött i sås (vanligast är kyckling, buffel eller get). Detta är en rätt vi kommer få smaka på ofta under resans gång.
Alternativ 2: För den som väljer att åka buss till Pokhara blir det en tidig morgon och vi får med oss frukosten i ett paket. Resan går med en mycket bekväm och modern buss men tar under normala omständigheter runt 8 timmar. I Nepal kan saker hända i trafiken och det kan förlänga bussresan väsentligt. Lunch äts på en restaurang på vägen och vid ankomst i Pokhara checkar vi in på hotellet och har fri tid till middagen.
På kvällen möts vi i hotellfoajén och går tillsammans till en av Pokharas bästa västerländska restauranger, från och med imorgon kan det ta lång tid innan vi får äta västerländsk mat igen.
Ikväll ska trekkingväskorna packas. Två resenärer delar på en stor väska som ni får låna av Beyond Borders Ethical Adventures, och maxvikten på egna medhavda ägodelar är 12 kg per person. Sovsäck och innerlakan kan lånas utan kostnad av Beyond Borders Ethical Adventures och bärs av din bärare. Enligt International Porters Protection Group är den tillåtna maxvikten för en nepalesisk bärare på låghöjdsvandring är 30 kg och därför ser Beyond Borders Ethical Adventures alltid till att ingen väska blir tyngre än så. Under vandringsdagarna i Mustang har vi en speciell väskansvarig personal som tar väskorna med jeep till destinationerna. Under Mardi Himal-vandringen har vi bärare som bär packningen hela vägen eftersom det inte finns några vägar i området.

Tidig morgon går flyget till Mustangs distrikthuvudstad Jomsom. Flyget går över Kali Gandaki-floden i världens djupaste dalgång och på vår vänstra sida har vi Dhaulagirimassivet (som med upp till 8167 möh är världens sjunde högsta berg) och på sin högra sida har man Annapurnamassivet (som med upp till 8091 möh är världens tionde högsta berg). Det är sannerligen 20 fantastiska minuters flygtur i ett litet plan med plats för enbart sexton passagerare! På grund av geografin blir det ofta mycket blåsigt i Mustang och det händer då och då att flygen på grund av vädret ställs in. Om detta händer kommer vi åka buss till Jomsom, en cirka 10 timmars resa.
I Jomsom möter vi den del av personalen som kommer gå med oss under båda våra vandringar. I Mustang har vi bara en person som har ansvar för allt bagage eftersom det finns bilväg till precis i närheten av de flesta av våra boenden, även om vi mycket sällan behöver gå på denna. Vår bagageansvarige kommer se till att väskorna kommer fram till våra boenden innan oss på dagarna.
Om flyget ankommer till Jomsom i tid åker vi med jeep från flygplatsen till byn Marpha. Marpha är en vacker by med sina vita hus med ved på taken, karaktäristiska för lägre Mustang och folkgruppen thakali. Vi besöker byns buddhistiska kloster Samtenling varifrån man får en fin utsikt över omgivningarna. Marpha är känt för sin äppelbrandy och sina goda aprikoser. Vi hinner med ett smakprov innan vi går vidare.
Från Marpha korsar vi den stora Kali Gandaki-floden och vandrar uppför mot en stupa och ett kloster, Kuchup Terenga (2920 möh.), som grundades på 1600talet. Härifrån får vi fina vyer över Nilgiris toppar, Tilicho pass och byarna omkring oss. Vi går tillbaka nedför mot den heliga isblå Dhumba-sjön och vidare till byn Thini (2840 möh) som är vårt slutmål för dagen. Thini är en av de äldsta byarna i Lägre Mustang och här samarbetar byborna med att driva sitt community homestay. Vi placeras ut i olika hushåll över natten och äter mat med respektive familj. På eftermiddagen är byns volleybollplan ett populärt tillhåll och vi är välkomna att komma dit och umgås om vi vill. Vi gör självklart också en promenad i byn tillsammans.

Efter frukost beger vi oss till fots mot Jomsom. Här möter vi upp jeeparna som ska skjutsa oss de cirka två timmarna till Muktinath (3800 möh.), ett av de viktigaste templen i Himalaya, speciellt för hinduer men även för buddhister. Jeeparna går till sista byn nedanför templet, Ranipauwa. Härifrån går vi en ganska flåsig promenad uppför till templet tillsammans med mängder av pilgrimer som varje dag under den snöfria tiden på året vandrar upp för att få en välsignelse och rena sig under de 108 kallvattensprutande förgyllda kranarna. Om någon vill kyla ned sig genom en runda eller flera i glaciärvattnet så ta med en större sarong eller liknande att ha runt kroppen vid detta tillfälle.
Efter en rundvandring i tempelområdet börjar vi vandra nedåt igen. Vi äter lunch på en fin restaurang i Ranipauwa och fortsätter åter igen utför till byn Purang. Purang är en mer förfallen by än övriga vi besöker under resan och är idag till stor del bebodd av gästarbetare från de fattigare distrikten runt omkring Mustang då de ursprungliga invånarna flyttat upp närmre vägen för att driva hotell eller restauranger. Vi tar en kopp te hos en familj som berättar sin historia om varför de valt att lämna sitt hem och flytta hit.
Efter tepausen fortsätter vi gå genom fälten och de gräsklädda kullarna till dagens slutmål, Jharkot (3270 möh). Här bor vi hos en lokal familj som dessutom är ättlingar till den gamla kungen och således även äger Jharkots palats som vi därmed får chans att titta närmre på. Solnedgången från palatsets tak är helt fantastisk!

Jharkots största stolthet är utan tvekan det över 500 år gamla röda buddhistklostret och vi startar morgonen med ett besök där. De har, förutom ett tempel, en skola som lär ut tibetansk medicin. Från Jharkot fortsätter vi genom en vacker natur och gräsklädda kullar, förbi en liten damm och några traditionella hus till vägen där jeepar plockar upp oss för att köra oss till Kagbeni, en plats känd för sin mystik! Husen här är byggda på ett finurligt sätt ovanpå varandra eftersom alla invånare måste få plats innanför stadsmuren vilken skyddar mot onda andar och spöken. Idag finns dock många hotell och hus utanför muren men vårt fina hotell är beläget mitt i den gamla delen av staden i ett över 300 år gammalt historiskt hus som tidigare varit en del av ett kloster.
Efter lunch i Kagbeni gör vi en utflykt in i ”Det förbjudna kungadömet”, Övre Mustang. Att vandra här kräver ett kostsamt specialtillstånd men just byn Tiri (2800 möh), som bara ligger 45 minuter från Kagbeni, har kämpat för att bli undantagna detta tillstånd och fått rätt. Det är dock fortfarande få besökare som kommer till byn och Tiri ligger i ständig konflikt med Kagbeni som de anser stoppar turisterna från att bege sig vidare hit. I Tiri möter vi en av byns starka kvinnor som kan förklara hur livet här är, vi dricker te hemma hos henne och ser byn och äppelodlingarna.
Från Tiri går vi tillbaka till Kagbeni för en spännande promenad genom den gamla delen av staden, under de låga ingångarna och genom de trånga passagerna. Vi ser också stadens stora vackra buddhistkloster.

Vi startar vår vandring nedströms med floden efter frukost och efter någon timma korsar vi den långa hängbron över floden och fortsätter uppför det karga berget. Idag kommer vi till den allra vänligaste och mest orörda delen av vandringen, byn Phalyak (3090 möh.). Här lever livet sin gilla gång utan bilväg och moderniteter. Vi sprider åter igen ut oss i olika hus i byn då det varken finns hotell eller registrerade homestays utan invånarna i byn helt enkelt bara upplåter rum till oss. Vissa kommer troligen hamna i mycket enkla boenden medan vissa kommer ha större tur. Från Phalyak har vi en fantastisk utsikt och vi njuter av eftermiddagen genom att bara promenera omkring i byn. Phalyak och Dhagarjong är sista byarna i Mustang innan man kommer in i det höga distriktet Dolpo och arkitekturen ändrar sig lite här. Fönster är målade med färggranna snölejon och snäckor, jämfört med till exempel Kagbeni och Jharkot där fönstren oftast är snidade.

Vi startar tidigt på morgonen med en promenad genom den traditionella byn Dhagarjong (3250 möh) till Windy Pass (3580 möh). Namnet har kommit till av en anledning och även om utsikten över bergen är häpnadsväckande så blir det fruktansvärt blåsigt om man startar för sent, ofta över 50 m/s. Generellt i Mustang kan man säga att det börjar blåsa efter lunch och ibland blir det nästan outhärdligt! Därför försöker vi, inte bara idag utan varje dag, komma iväg tidigt på morgonen. Vi går tillbaka till hängbron vi korsade igår och tar därifrån en jeep till Jomsom. Vi checkar in på ett bekvämt guesthouse mitt emot populära kafékedjan Himalayan Javas Mustangavdelning där det serveras espresso och café latte, något vi förmodligen inte sett till sedan Pokhara.
Vi äter middag på hotellet och lägger oss i tid för att orka upp till flyget tidigt imorgon bitti.

Vi hoppas på en klar och vindstilla morgon för att maximera chanserna för att flyget ska avgå i tid, allltså runt klockan sju. Vårt fordon hämtar oss vid Pokharas flygplats, vi kör förbi den viktigaste utflygningsplatsen för skärmflyg i Pokhara och likaledes en fantastisk utkiksplats, Sarangkot, vidare upp mot Annapurna. Här på södra sidan av massivet kan vi se en markant skillnad i natur och miljö, allt är frodigt och grönskande jämfört med det karga Mustang. Idag stannar vi på hotellet ES Club Resort som erbjuder en underbar vy över bergen, god mat och trevliga rum att vila sig på inför vandringsstarten imorgon. Den som vill kan ta en promenad i byarna runt hotellet men annars kan man spendera sin dag i restaurangen med utsikten och en god bok.

Idag startar resans andra vandring! Vi åker med vår buss till Khande (1700 möh.) varifrån många vandringar söder om Annapurna startar, men vandringen vi beger oss ut på har som mål Mardi Himals övre utkikspunkt (4250 möh.). I Khande väntar åter igen vår personal på oss, både assistentguiderna som varit med oss i Mustang men även våra bärare. Härifrån finns ingen bilväg och allt vårt bagage måste bäras upp, men precis som i Mustang bär vi själv enbart sakerna vi behöver under dagens vandring och vårt bagage väntar på tehuset då vi kommer fram.
Vi startar med ett par timmars ganska brant uppförsbacke till Australian Camp (2100 möh) där åter igen får en fantastisk bergsutsikt. Härifrån har vi en halvtimma till Pothana där vi äter lunch och sedan fortsätter ytterligare två timmar uppför till Pitam Deurali. Här bor vi över natten på byns enda stora tehus.

Idag har vi en ganska så lång dags vandring till Forest camp. Vi möter inga byar idag, kanske några herdar med djur och en liten byggnad där vår lunch lagas och intas. I övrigt går vi i naturen genom rhododendronskog och över kullar. De första tre timmarna går vi i en lång uppförsbacke, sedan blir det vad vi kallar ”Nepali flat”, alltså lite upp och lite ned fram till vår destination, Forest Camp eller Kokar som det kallas lokalt. Här finns i stort sett inget annat än ett par tehus och vi får en lugn kväll efter en lång dags vandring.

Idag fortsätter vi genom skogen och ser hur den tunnas ut ju högre upp vi kommer. Vandringen vi gör går upp på ganska hög höjd på få dagar vilket gör att vi går uppför mest hela tiden de första dagarna och sedan nästan bara nedför de sista. Vi har cirka fyra timmar till Low Camp där vi äter lunch med rhododendronskogen runt omkring oss, och fortsätter sedan uppför till Badal Danda, eller molnkullen, där vi bor över natten med en fantastisk utsikt.

Idag kommer vi ovanför trädgränsen och en stor grässlätt öppnar upp framför oss. Ibland är det brant och smala stigar och ibland går vi över grässlätt. Vi vandrar också på en jakstig på en bergskam med fantastiska bergsvyer! Härifrån ser vi Annapurna, Machhapuchhre och det gröna landskapet långt nedanför oss. Vi går förbi jakherdar och manistenar och vegetationen består främst av buskar och gräs. Idag kommer vi fram till High Camp och spenderar säkert kvällen vid matsalens kamin, på denna höjden blir det riktigt kallt!

Idag kommer vara den mest ansträngande dagen på resan men den som orkar kommer också att belönas rikt! Om man känner att man inte vill med upp till Mardi Himal Upper viewpoint så finns alternativet att stanna kvar på hotellet och ta sig en sovmorgon, det är dock inte alls rekommenderat för vyerna från utkiksplatsen är makalösa! Vi startar från hotellet i mörkret med pannlampor och går långsamt uppåt. Vägen kan vara lite besvärlig med glaciärer och stenar men alla som orkat så här långt klarar detta också. Från utkikspunkten ser vi Annapurna I 8091m, Annapurna south 7219m, Himchuli 6441m, Baraha Shikhar (Fang) 7647m, Tent peak 5695m, Singachuli 6501m, Gangapurna 7454m, Gandarvachuli 6248m, en del av Annapurna III 7555m, båda topparna av Machhapuchre (Mt. fishtail) 6993m och Mardi Himal 5553m, MBC (Machhapuchre Base Camp), samt byarna Deurali, Dovan, Sinuwa, Chhomrong, Ghandruk och de södra gröna sluttningarna.
Vi går tillbaka till High Camp för lunch och börjar vandra nedför samma väg vi kom till Low Camp där vi stannar för natten. Ikväll håller vi en avskedsfest eftersom vi imorgon skiljs från personalen som vandrat med oss upp till 10 dagar. Det blir säkert dock en ganska tidig kväll eftersom vi haft en extremt lång dag.

Idag svänger av från stigen vi tidigare gått på och går i sydöstlig riktning mot byn Sidhing. Vi går fortfarande nedför och förbi en del herdestugor och trevliga familjer som tycker att det är roligt med besök. I Sidhing står jeepar och väntar på oss för att ta oss till byn Lwang. Härifrån fortsätter större delen av vår personal till Pokhara men vi stannar över natten. Lwang är en mycket traditionell Gurungby, både kulturellt och arkitektoniskt. Gurung är en tibetansk-buddhistisk folkgrupp som lever i Annapurnaområdet. Folket i Lwang lever på jordbruk och teodling. Kvinnorna i byn driver också ett community homestay där intäkterna går till deras förening. Många av husen i byn har ett rum avsatt för gäster och maten lagas av kvinnorna och äts tillsammans i byns samlingssal. Har vi tid och ork går vi en sväng upp till byns stora teodlingar. Annars har vi tid för detta imorgon bitti.

Efter frukost kommer jeeparna och hämtar oss och tar oss med till Pokhara där vi åter igen checkar in på vårt mycket trevliga 4* hotell. Vi äter en (troligen efterlängtad hos många) västerländsk lunch nära hotellet och lämnar resten av dagen ledig för vila eller andra egna aktiviteter.

dag har vi samma val som dag 2, flyg eller buss till Kathmandu. Denna gången bor vi på ett trevligt hotell med liten trädgård och café i det tibetanska området Boudha i östra delen av staden. Boudha domineras av den stora stupan och vi bor precis intill. De som flugit får en guidad tur i området och de som kommer senare med buss får också chansen att se stupan och området först på kvällen då vi äter middag med utsikt över stupan, men också imorgon bitti då ett besök vid stupan och i de närbelägna klostren absolut rekommenderas. Lugn kväll eller kanske en öl på hotellet?

Morgonen är tiden då lokalbefolkningen går runt stupan, ber och rabblar mantran. Munkar, nunnor och troende ambulerar runt stupan i samma riktning, alltid medsols.
Eftersom vi på Beyond Borders vet att flera av våra resenärer redan varit med oss i Kathmandu har vi idag lämnat dagen fri, men satt ihop tre olika paketalternativ till den som vill.
1. Kathmandus världsarv
Vi går genom lokala marknaden till Kathmandus Palatstorg där vi tar en promenad genom torget och ser de gamla byggnaderna. Härifrån hämtas vi med vårt fordon och åker till Swayambhustupan där vi går de 365 trappstegen upp till stupan. Härifrån fortsätter vi till hotellet för lite vila innan vi tar oss till Pashupatinath och ser kvällsceremonin som uppförs varje kväll med musik och dans.
2. Spa
Kanske precis vad man behöver efter två veckor på landsbygden i Nepal? Vi går till det närbelägna 5* hotellet Hyatt Regency. Här finns mängder av olika behandlingar, en stor swimmingpool samt en utomhus jacuzzi. Priset för paketet beror på vilka behandlingar du väljer. Kontakta oss för mer information.
3. Sociala projekt
En av Beyond Borders grundstenar är våra sociala projekt som vi stöttar. Idag får du möjligheten att hälsa på tre av ”våra” favoritprojekt i Kathmandu. BAS Nepal driver ett härbärge för personer från Nepals landsbygd som kommer till Kathmandu för medicinska behandlingar. HRDC är ett sjukhus och rehabiliteringscenter för barn med funtionsnedsättningar. Chhori är en organisation som arbetar mot trafficking och med uppsökande verksamhet och rehabilitering av flickor som arbetar på dansbarer och med prostitution i Kathmandu. Chhori och BAS har svenska organisationer som några av sina största sponsorer medan HRDC är en mycket större organisation som drivs till största delen med amerikanska medel. Lunch på en restaurang som drivs av traffickingöverlevare.
Ikväll äter vi avskedsmiddag tillsammans hemma hos en lokal familj.

Idag får ni skjuts till flygplatsen enligt er flygtid, eller kan fortsätta er resa vidare i Nepal. Vi hoppas att vi ses snart igen!

Dates & Cost

Inclusive

Online Enquiry Form

Online Enquiry form of Specialerbjudande, Mardi och Mustang trek med svensk färdledning 2021 with us for great and safe adventure holiday.

 • Enquiry Now Form

 • Personal Details

 • Emergency Contact Details

Connect With Us